Tószeg.hu
Előző hír
Következő hír

Felhívás - Emelkedik a szabadtéri tüzek száma

„Emelkedik a szabadtéri tüzek száma

Az elmúlt napok tavaszias időjárása miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. A veszélyt a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, ami csapadékmentes időjárás esetén nagyon könnyen meggyulladhat. Sok helyen már a tavaszi kerti munkáknak is nekiláttak, elégetik a kerti zöldhulladékot.

Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

·        Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeleten meghatározott időben szabad égetni.

·        Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos. A település teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés.

·        A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

·        A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.

·        Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.

·        Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kerjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20.000.- forinttól 60.000.- forintig terjedő bírságra számíthat. Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50.000.- forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat.

Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20.000.- forinttól 3.000.000.- forintig is terjedhet a bírság.”

További hírek

Tájékoztatás a 2014-2020 LEADER HFS tervezéssel kapcsolatban
Lakossági felhívás!
Tűzvédelmi szabályzat módosulás
Felhívás mezei pocok elleni védekezésre
A legfontosabb tudnivalók a kéményseprésről
Lakossági tájékoztató - Bachl Kft. telephelyére vonatkozó Biztonsági elemzés /nyilvános változat/
Felhívás madárinfluenzával kapcsolatosan
NHSZ tájékoztató szelektív hulladék elszállításának időpontjairól 2017. január 01.-től
Lakossági tájékoztató - Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélszolgálat
III. Mesterecset pályázat
Tájékoztató - A járási hivatalok földhivatali osztályai által végzett parlagfű fertőzöttséggel kapcsolatos helyszíni ellenőrzésekről
Lakossági tájékoztató - A haszonbérleti szerződések kifüggesztését követő hatósági jóváhagyásáról
Eboltás időpontjai!
Lomtalanítási akció!
Rendelési idő változás Szeptember!
Tájékoztató - Rókák veszettség elleni orális immunizálása 2017. szeptember 30 - október 14.